Krijg je een rijverbod als je dronken fietst?

Tot voor kort werd een fietser die dronken door de straten zwalpte en die de pech had zich te moeten verantwoorden voor de Politierechtbank, steeds bestraft met een rijverbod van minstens één maand. Hij of zij mocht dus omwille van de overtreding begaan met de fiets, ook niet meer met de auto rijden of met een ander motorvoertuig.

Vanaf oktober 2017 geen verplicht rijverbod meer voor fietsers 

Rechters zijn vanaf 1 oktober 2017 niet meer verplicht om een rijverbod uit te spreken voor dronken bestuurders van (gemotoriseerde) rijwielen en voortbewegingstoestellen. In de meeste gevallen is die straf buiten proportie en schiet ze haar doel, namelijk het bevorderen van de verkeersveiligheid, voorbij. Soms hebben deze bestuurders immers (nog) geen rijbewijs. In die gevallen is het dan ook zinloos en onverantwoord om een verplicht rijverbod op te leggen.

Maar het kan dus nog wel. Zo kan de rechter bijvoorbeeld een verval van het recht tot het besturen van een motorvoertuig uitspreken wanneer iemand zich met een (gemotoriseerd) rijwiel of een voortbewegingstoestel (rolstoel, step, rolschaatsen, eenwieler, enz.) onder invloed van alcohol, drugs of geneesmiddelen op de openbare weg begeeft. En dat voor een duur van minstens 8 dagen en maximaal 5 jaar (of voor een langere periode en zelfs voorgoed bij recidive binnen de 3 jaar).

En wat met de elektrische fiets?

Riskeer je als bestuurder van een elektrische fiets nog steeds een verplicht rijverbod als je een overtreding begaat? Op het eerste gezicht lijkt ook de elektrische fiets onder de nieuwe regeling te vallen, maar deze stelling moet volgens ons worden genuanceerd. Er zijn immers twee grote categorieën van elektrische fietsen:
  • Een fiets met enkel elektrische trapondersteuning.
  • De "gemotoriseerde fiets" en de "speed pedelec".
Dit zijn wel degelijk motorvoertuigen. Deze elektrische fietsen kunnen zich zelfstandig voortbewegen zonder te trappen. Het facultatieve rijverbod is op deze voertuigen niet van toepassing, voor deze voertuigen zal er dus wel steeds een rijverbod opgelegd worden.

Bron: Wet van 18 juli 2017

Bekijk hier meer tips en advies

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

SERVICE

“Maak je geen zorgen. Wij doen de rest.”

Bereken zelf je
​​​​​​​verzekering op maat

Ontdek Meer

Beheer je eigen dossier
​​​​​​​met onze e-tools

Ontdek Meer